Zdjęcia kulinarne
Fotografia produktowa
Dzisiaj zdjęcia produktów włoskiej kuchni. Podoba mi się ten temat i podobają mi się efekty, rzadko się zdarza, żebym była zadowolona w dużej mierze ze zdjęć.
Czarne tło
Na czarnym tle trudno robi się zdjęcia bez namiotu, a teraz nie używam go wcale. Wszystko wokół się odbija i trzeba się trochę namęczyć, by uzyskać taki rezultat. Moje sposoby to m.in. płachta czarnego materiału, którym zasłaniam tył aparatu, żebym ani ja ani nic innego nie odbijało się w tle. Oczywiście jest to problem przy tle odbijającym, tak jak np. podstawki akrylowe, których często używam. Później już przy obróbce muszę też pozbyć się wszelkich kurzów i śmieci, których nie sposób z takiego czarnego tła wyeliminować. Także takie zdjęcie wymaga trochę nakładu pracy :)[nggallery id=169]
Piotr
Bardzo mnie interesują takie zdjęcia i chętnie bym poczytał więcej o parametrach oświetlenia. Z tego co kiedyś pisałaś używasz stałego oświetlenia. Używasz do niego parasolów do rozproszenia? O jakiej mocy lampek używasz i czy wystarczą 2 szt? Chce sobie zrobić małe studio w domu żeby się czymś zająć do przyjścia wiosny:)
Piotr
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1050_Zestaw-bezcieniowy–namiot—2-lampy-50W-FreePower.html
na początek chciałem sobie kupić coś takiego + podstawki akrylowe ale nie wiem czy to światło nie będzie za słabe.
ania
To zalezy do czego, do różnych zdjęć różnie trzeba oświetlić przedmiot, zależy też od tła.
Ja mam 3 świetlówki, zwykle używam 2, mam też lampę zewnętrzną, choć do produktowej na razie malo jej używam.
Parasolka jak najbardziej, szczególnie do szkła, blenda.
Namiot mam, ale teraz nie używam do szkła na pewno łatwiej w namiocie zrobić, ale zdjęcia wychodzą płaskie i matowe, trudniej doświetlić.
Kup osobno sobie świetlówki same na razie + wyższe statywy, będą dobre tez do portetów.